廣告

張頴康拒改藝名盼母子團聚

更多 藝人張頴康在無綫節目中分享自己的故事,自幼媽媽離家出走,他尋母多年,苦日子卻過得積極,說時悲從中來,流下男兒淚,後悔當日放走媽媽。 一連十集的無綫節目《如果這樣生活》,由藝人擔任主持,走訪多地帶出動人故事。其中張頴康到訪四川成都、雲南瀘沽湖感受生活,更在節目中提及身世,忍不

華航超正空姐「交功課」 穿比基尼「深V乳溝」千人嗨翻
巴打們放心!彭慧中《流行都市》繼續大派福利
《金馬獎》掀政治風波 鞏俐拒上台頒獎 內地影星集體缺席慶功
講起失散的母親,張頴康忍不住流下男兒淚!

藝人張頴康在無綫節目中分享自己的故事,自幼媽媽離家出走,他尋母多年,苦日子卻過得積極,說時悲從中來,流下男兒淚,後悔當日放走媽媽。

一連十集的無綫節目《如果這樣生活》,由藝人擔任主持,走訪多地帶出動人故事。其中張頴康到訪四川成都、雲南瀘沽湖感受生活,更在節目中提及身世,忍不住感觸落淚!

張頴康表示一直由嫲嫲湊大,四歲那年父母吵架,母親要求他跟自己生活,他說:「當時我冇揀到媽咪,我話要跟阿爸,因為我知道如果跟媽咪就見唔到嫲嫲。但我估唔到嗰刻放手,就再見唔到媽咪三十幾年,如果我知道係咁,我點都唔會放手!」他稱初入行時,公司曾要求他改藝名,但他堅持用原名,就是為了等待母親。

喊住過生日

因為作了個「後悔選擇」,張頴康從來沒心情慶祝生日,直至30歲那年,他說:「我可以揀慶祝或者唔慶祝我嘅生日,但係其實我每次揀,都一定唔會慶祝,因為之前嗰26個生日,冇一個我唔係流住眼淚咁過。」他稱自出生開始跟嫲嫲住在彩雲邨,父母分開後,他選擇跟爸爸生活,但爸爸其後回內地再婚,剩下他跟隨嫲嫲生活,直至他成家立室。

對於節目播出後反應大,張頴康昨晚回覆說:「我知道觀眾覺得好感人,但係今次只係機緣巧合,其實喺個節目講出咗自己嘅故事,坦白講,真係抒發咗自己嘅情感,有感而發!節目出街之前,我都有認真諗過會有乜嘢後果,但係經過沉澱之後,我只係希望大家都可以繼續過得開心!因為我好滿意同享受依家嘅生活,唔想有乜嘢轉變而影響到大家!」

廣告

COMMENTS