廣告

陶大宇陪年邁母親飲茶 親自推輪椅盡顯孝心

陶大宇自從離開大台後,主攻內地市場,除了拍劇外,也會到不同城市登台賺外快,而侍母至孝的他,就算再忙都會定時抽空陪伴年邁母親媽咪,《蘋果》讀者日前就發現大宇推住坐輪椅的媽媽去飲茶,出入或過馬路時都相當小心,認真夠孝順。 《蘋果》讀者蘇小姐日前透過「爆相爆片」表示,當天大約下午一點半左右,在海怡半島商場

《金馬獎》掀政治風波 鞏俐拒上台頒獎 內地影星集體缺席慶功
《皓鑭傳》開播哭母慘死 吳謹言被彈:根本沒眼淚
Marvel 迷理論宣稱終極反派 Thanos 最後或將成為正面角色

陶大宇自從離開大台後,主攻內地市場,除了拍劇外,也會到不同城市登台賺外快,而侍母至孝的他,就算再忙都會定時抽空陪伴年邁母親媽咪,《蘋果》讀者日前就發現大宇推住坐輪椅的媽媽去飲茶,出入或過馬路時都相當小心,認真夠孝順。

《蘋果》讀者蘇小姐日前透過「爆相爆片」表示,當天大約下午一點半左右,在海怡半島商場對出位置,看到陶大宇正推了坐輪椅的媽咪,雖然有外傭在場,但他依然親力親為:「佢推住輪椅過馬路時,好小心睇清楚有冇車至過,輪椅上路壆時,又好輕力慢慢就住,跟住佢哋就入咗商場。」而從讀者提供的短片中,大宇確是細心又有孝心,而外傭則負責拿環保袋和背囊,大宇推住媽咪上路壆時,外傭即幫手推輪椅,陶媽媽全程都面露笑容。

其實大宇媽咪在兩、三年前因為弄傷腰骨而影響活動能力,大宇接受《蘋果》訪問,指當日是陪媽咪去飲茶,平時都會好規律抽時間陪媽咪:「媽咪90歲,其實都正常嘅,佢有骨質疏鬆,之前因為換床單時唔小心整親,不過都冇咩嘢,老人家都算正常啦!」

他表示陪媽咪飲茶前一天才由南京返港,翌日即趁有空閒多陪家人:「啱啱去完張家界和南京登台,嚟緊又要飛,我哋都係要周圍走,工作冇辦法。」此外,有網民將大宇登台唱歌片段放上網,當時大宇正演唱劉德華的《倒轉地球》,網民留言笑指:「比江華更劉華腔」,大宇則表示:「我唱佢嘅歌嘛!」

廣告

COMMENTS