廣告

《頭文字D》續集停拍 麥兆輝:再拍毀經典

2005年上映嘅《頭文字D》電影版由導演劉偉強、麥兆輝執導,搵嚟周杰倫、陳冠希、余文樂、黃秋生、杜汶澤及陳小春等人主演。呢部電影係唔少人嘅童年回憶,網路瘋傳咗十幾年會有續集,仲傳過會搵任達華、陳道明、鄭伊健等人演出。點知近日導演麥兆輝去台灣宣傳新電影《廉政風雲 煙幕》嘅時候,佢就確定《頭文字

【30+1】億萬男友高調放閃 陳庭欣﹕佢話佢自己嫁得過
傳宇宙級港女吳若希婚姻亮紅燈 「婚姻中忍讓不是必然」
女神不斷突破尺度 用牙齒敲出神曲、裸身挑戰禁忌

2005年上映嘅《頭文字D》電影版由導演劉偉強、麥兆輝執導,搵嚟周杰倫、陳冠希、余文樂、黃秋生、杜汶澤及陳小春等人主演。呢部電影係唔少人嘅童年回憶,網路瘋傳咗十幾年會有續集,仲傳過會搵任達華、陳道明、鄭伊健等人演出。點知近日導演麥兆輝去台灣宣傳新電影《廉政風雲 煙幕》嘅時候,佢就確定《頭文字D》不會拍攝續集,仲話再拍怕會毀經典。

麥兆輝表示而家嘅拍攝技術比佢哋當年拍《頭文字D》進步太多,因為以前佢哋拍攝嘅時候,好多車嘅鏡頭都係實景拍攝,但係而家已經唔需要,放喺綠色佈景拍就可以,全部都係假,拍出來冇意思。佢亦曾透露已經冇可能用以前嘅方式拍攝「經典的故事已經拍完了,再拍後面故事已經沒有關係了。」而且堅持真車拍攝成本太高,無可能拍到。

另一方面,14年後一眾演員都已經成熟不少,有啲已經結婚兼生埋仔,就算搵返同一班演員都未必拍到當年嘅感覺。唔少網民都表示同意並希望經典永留心中就可以了。

廣告

COMMENTS