廣告

靠租Wifi蛋 年收入2000萬!爽Wifi李垣:想爸爸知我生性啦

爽Wifi創辦人李垣(Michael),曾經窮到無錢搭車返學,中五未讀完便出來打工,最後成為老闆。驟耳聽,你會以為又是會考零分但創業成功的故事,觀眾都嫌悶。不過,今次並非「冇學識都搵到錢」等老套劇情,而是未畢業先學做人。 Michael紅褲仔出身,被上司粗口「問候」是指定動作;做老闆後,他更

李嘉誠維港投資旗下分子威士忌進軍香港 以科技顛覆烈酒釀製過程
優步紐約IPO前夕 獲軟銀豐田注資10億美元
銀行稱查洗錢 凍結旅居華人戶口惹爭議

爽Wifi創辦人李垣(Michael),曾經窮到無錢搭車返學,中五未讀完便出來打工,最後成為老闆。驟耳聽,你會以為又是會考零分但創業成功的故事,觀眾都嫌悶。不過,今次並非「冇學識都搵到錢」等老套劇情,而是未畢業先學做人。

Michael紅褲仔出身,被上司粗口「問候」是指定動作;做老闆後,他更明白尊重才可留住員的心:「老闆唔可以亂鬧同事,唔好當眾傷人自尊,因為幾多錢都買唔到!」爽Wifi收入在3年間勁升廿倍,去年收入突破兩千萬元,3年來員工流失只得1位,便是靠「佛系管理」這一招。

日劇《半澤直樹》有句對白「上司的過錯是下屬的責任,下屬功績是上司的功勞」,對打工十幾年的Michael感受最深,他認為:「一間公司成功,唔代表老細最叻,但失敗就一定係老細問題,絕對唔可以賴同事。」

翻開Michael的履歷,就像電視劇情,中三後出來半工讀,19歲那年爸爸中風,便肩負養家重任,多年工作在粗口問候下洗禮,令他明白到管理公司,老闆責無旁貸。爽Wifi近兩年生意十級跳,去年收入更逾兩千萬元,公司創立3年期間,只得1位同事離職,其餘90後新鮮人都選擇留低打拼。究竟點駕馭一班新人?

他認為老闆一定要親身上陣,前線客服,到後勤洗廁所都落手落腳去做,「我會自己去洗,同事見到你帶頭,就會跟住做。如果只係鬧,咁佢工作表現由80分跌到70分,對件事冇幫助。」他認為要想辦法將4名員工發揮成8名員工的效果,才能對外競爭:「一個人打工只會出六成力,唔會100%為公司,好老實人工福利我唔係最好,但我畀自由佢哋。」

他主張「佛系管理」,將決策權下放給員工:「只要Set好個框框,就任佢哋去跑,想佢哋去撞呀,撞吓個框框就會越變越大,對公司係好事。」同時亦讓員工可以遲到早退,只需要在員工日曆上Mark低即可:「其實個日曆我都唔會睇,公司冇HR管。」他又堅持不會以粗口問候同事;「因為尊嚴係幾多錢都買唔到!」佛系管理令他去取得某個最佳顧主獎,Michael拎起獎座感觸:「去到今日有啲成就,但我爸爸喺醫院已冇乜意識,唔認得人…」他遺憾未試過跟父母去旅行,希望讓父親知道,「原來阿仔都生性啦!」

回想創業路,Michael坦言自己很想發達,因為家境窮困,「中學媽媽曾叫我唔好返學,因為搭車錢都冇。」他中學時期曾想過幫同學罰炒校規,再將罰抄外判,賺取差價。三年多前裸辭,便花錢租個劏房office,強迫自己「上班」,最後以20萬成立公司,做旅行Wifi蛋生意,因為慳字,令他不敢亂花錢宣傳,第一年成績很差,只夠收支平衡,自己幾乎冇糧出,客戶數目增長太慢,令他意識到不能靠減價搶客,要營造一個品牌,例如每部機都附送旅行轉插頭,用繩捲好充電線等等:「應該要做品牌後做生意,鬥價錢冇特色,班客就唔會有Loyalty。」

他又想出機場專人送遞服務,又親自以Whatsapp回覆客人:「試過係吐露港停過3次車,就係要覆客。」 每次客人還機,都會親自致電查詢,「好用嘅話下次介紹朋友喎」細節令產品稍為升呢,讓客人記住。公司生意額由首年的100萬急升廿倍,到去年已逾兩千萬元,未來除了Wifi蛋,更推出翻譯神器、洗衣神器、潛水相機等旅遊用品,轉型為旅遊公司。

「一間公司成功,唔代表老細最叻,但失敗就一定係老細問題。」

記者:陳新政

採訪:陳新政 朱得志
編撰:朱得志
攝影:鄒潔珊
剪接、後期:何文超
編審:倪敏慧
編導:何文超

廣告

COMMENTS