廣告

蘋果條水有多深?iPhone XS 成本曝光

查看相片 iPhone XS推出多時,最令大家留下深刻印象嘅,相信是MAX的香港官方售價9899港元,又係成萬銀一部電話。但大家又知唔知,蘋果條水會有幾深呢?話說有外媒Techinsights 拆開 iPhone XS Max,幫蘋果逐件計算硬件成本價錢,價目如下: OLED d

全球最小的6吋屏手機 Sharp Aquos S3 發佈,用薛家燕換瀏海
【樓市贏家】個市冧未?小心地產版標題黨
林鄭「親自睇」居屋訂價 七折都勁貴 重推彈性折扣你點睇

查看相片

iPhone XS推出多時,最令大家留下深刻印象嘅,相信是MAX的香港官方售價9899港元,又係成萬銀一部電話。但大家又知唔知,蘋果條水會有幾深呢?話說有外媒Techinsights 拆開 iPhone XS Max,幫蘋果逐件計算硬件成本價錢,價目如下:

  • OLED display 80.5美元
  • CPU  72美元
  • RAM 64.5美元
  • 鏡頭  44美元
  • 其他組裝零件 58美元
  • 測試組裝材料 24.5美元
  • 訊號元件  23美元
  • 感測元件 18美元
  • 電源和音訊  14.5美元
  • 電池 9美元
  • 其他電子零件  35美元

iPhone XS Max的硬件成本,合共443美元,亦即約3500港元,佔總售價約35%。食水深唔深?認真見仁見智,畢竟仲有推廣等成本未計入去,不過有件事可以肯定的,就係新iPhone嘅成本,硬件造價又的確更落本,比起上年iPhone X 貴約12%

查看相片

.

除咗貴,似乎大家都覺得iPhone XS 係Old tech完美手機,不過歸納外媒研究,大家買之前,最好留意兩點:

第一點係續航時間,早前官方講咗其續航力比iPhone X 更長,但外國 review 網站Tom’s Guide測試,iPhone X可續航 10小時49分,iPhone XS Max卻只得10小時38分,而iPhone XS 則更短,比起iPhone8 Plus11小時16分,更加係天與地。筆者唔敢講個測試一定啱,有興趣嘅大家不妨睇睇。

查看相片

.

查看相片

.

而第二件事就係壞零件嘅「隱藏成本」,有外媒指出,如果不幸壞Mon又或者有其他損毀(Other damage),真係要畀錢整嘅話,成本亦會相對增加,分別約 $329 $599美元,大家注意,iPhone XS嘅成本,最終都好有可能會轉嫁畀「壞機嘅消費者」。

廣告

COMMENTS