素顏出街唔使怕!日本妹5個平靚正濃眉大法

試問有幾多位女生敢零化妝出街?早前日本富士電視台播出晨間情報節目做街訪嘅片段,有眼利網民發現其中一位接受訪問嘅路人就係AV女優櫻木優希音!

櫻木喺節目播出之後收到好多粉絲嘅報告,令佢好後悔素顏出街,於twitter表示「早知就畀心機化妝啦!」其實櫻木五官算標緻,素顏反而仲清純,係條眉可以搞一搞,只要眉毛夠濃密,五官就會變得更立體。即刻幫你整理5個平靚正又簡單方便嘅生眉方法,唔駛再做無眉娘,自然有信心素顏出街!

1.洋蔥汁

有研究證明,洋蔥中嘅前列腺素A可以擴張血管、改善血液循環,在窕不妨利用洋蔥汁刺激毛囊,加速眉毛生長。只要將洋蔥切碎及榨汁,然後搽喺眉毛,按摩5分鐘後,用洗面奶及凍水沖洗乾淨。如果冇時間榨汁,可以直接將一小片洋蔥敷上眉。

2.牛奶

牛奶含豐富蛋白質、維他命B、乳酸和鈣,都係促進眉毛生長嘅營養,仲可以刺激皮膚產生更多膠原蛋白。用棉花棒浸於牛奶中,然後搽上眉毛,乾咗再洗乾淨就得,堅持2至4個禮拜,就會見到成效。

3.檸檬汁

檸檬有豐富維他命及抗氧化劑,呢啲都係促進毛髮生長嘅必要物質。方法好簡單,切一小片新鮮檸檬,輕輕塗抹眉毛15至20分鐘後再洗就得。留意檸檬汁有美白效果,唔想最後得眉毛顯白,最好用埋嚟搽面。

4.蛋黃

蛋黃含有嘅脂肪蛋白可以令毛髮變得光滑,能夠防止毛髮變脆脫落。蛋黃亦存有維生素A,有助於皮脂生成,促進毛髮增長,另雞蛋含有維生素E,同樣有助於眉毛變長及濃密。將蛋黃攪拌塗上眉毛,停留15至20分鐘後再沖洗乾淨。

5.凡士林

凡士林可以滋潤眉毛,幫助眉毛生長,令雜亂眉毛變得平順。清面後將凡士林塗於眉毛即可,亦可混合蓖麻油、橄欖油、蘆薈凝膠、精油或牛奶等使用。

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s