廣告

呢次考試出貓嘅 竟然唔係學生…

又係DSE考試季節,以下行徑,考生千祈唔好學。 台灣高雄市政府教育局最近舉行國立中小學校長甄選,由170個應徵者中揀選13人。 選校長,由此可知應試者,都應該係資深教育工作者。 選校長,由此可知應試者都要過五關斬六將,而第一關就係要考筆試,測試佢地「國民教育知識」。 不過台灣蘋果日報報導

「最美CEO」爆騙婚! 前夫控「空殼公司西進吸金」
港珠澳大橋石屎造假兩人判囚32及22個月
【捲入鞦韆底部】女童跌倒後「向後對摺」身體夾成彎曲

又係DSE考試季節,以下行徑,考生千祈唔好學。

台灣高雄市政府教育局最近舉行國立中小學校長甄選,由170個應徵者中揀選13人。

選校長,由此可知應試者,都應該係資深教育工作者。

選校長,由此可知應試者都要過五關斬六將,而第一關就係要考筆試,測試佢地「國民教育知識」。

不過台灣蘋果日報報導,有應試嘅小學女主任,將關鍵字寫喺間尺上面,再帶入試場,然後趁冇人為意就偷睇,結果被揭發。

由於當局冇預計竟然有老師「出貓」,本來規則只係話不得用電話或者損毀考卷,冇講到要點處理呢類事件,

最終決定呢位作弊考生呢份卷得0分,並呈報俾該校處理,如果記過就三年不得應考。

我就建議學校請返呢位老師,等佢用呢件事講俾同學聽,出貓有咩後果啦。身教嘛。

廣告

COMMENTS