廣告

去旅行要小心 3大特徵足見旅伴係「壞朋友」?

正所謂出門靠朋友,旅行唔多唔少梗係有返幾個投契又相處得好嘅朋友一齊去玩 ,順便互相照應。不過正所謂近朱者赤,遇着個好嘅朋友一齊去旅行梗係有正面影響,如果一個唔小心遇着壞朋友,重要對足幾日幾夜,分分鐘影響咗你都唔知呀。要小心分辨呢啲壞朋友,就可以從以下呢幾點岀發,睇下你旅伴係唔係咁。 1. 選擇性講

焦媛暴瘦孖米雪做舞台劇 演畢《長恨歌》即接《晚安媽媽》
屬牛人仕來年喪門入局,宜靜不宜動︱2019己亥年十二生肖流年運程
1972年屬鼠人仕小心遇著破財「爛桃花」︱2019己亥年十二生肖流年運程
image

正所謂出門靠朋友,旅行唔多唔少梗係有返幾個投契又相處得好嘅朋友一齊去玩 ,順便互相照應。不過正所謂近朱者赤,遇着個好嘅朋友一齊去旅行梗係有正面影響,如果一個唔小心遇着壞朋友,重要對足幾日幾夜,分分鐘影響咗你都唔知呀。要小心分辨呢啲壞朋友,就可以從以下呢幾點岀發,睇下你旅伴係唔係咁。

1. 選擇性講真話

正所謂好朋友最珍貴嘅地方就係可以喺對方面前肆無忌憚咁展露真誠情,所以如果你去旅行時發現朋友只會選擇性講真話,可能你同佢之間嘅友誼並冇你想像中咁親厚,而且要小心唔好俾對方影響到,因為做朋友唔同做嘢,選擇性講真話變咗習慣,就會變成虛偽。

2. 自私

同一個人去旅行往往係可以更真實了解佢嘅好機會,如果你發覺你嘅朋友係去旅行嘅時候淨係識得諗自己,對於會為其他人帶來麻煩嘅事視若無睹,就要小心唔好俾佢影響到,因為同一個自私嘅人相處好容易同佢一樣會變到凡事計較,所以小心唔好俾佢同化。

3. 控制慾過強

朋友同朋友之間嘅相處,最緊要就係舒服又自然,雖然有時朋友出於好心會提醒你一啲唔好嘅習慣,但如果你去旅行嘅時候發覺朋友事無大小都會以己度人,淨係希望你跟隨佢嘅價值觀, 其實就係佢控制慾嘅表現,同時亦都代表佢唔識得尊重你同設身處地咁喺你嘅角度出發。

廣告

COMMENTS