重申告別棟篤笑不設巡迴 黃子華:今次101%香港本土題目

【星島日報報道】黃子華今年7月舉行的棟篤笑騷,將是他的「收咪」之作,他坦言早有此打算,並強調不是退休,到時開騷再同觀眾講清楚收咪原因。雖然黃子華叫大家不用擔心出現「絕望座位表」,但今次的告別棟篤笑門票必定一票難求。

今日凌晨黃子華面書專頁上載短片,再為收咪一事解畫,「今次個騷名叫《金盆o浪口》,佢係一個真正嘅階段,係小弟金盆o浪口,原本係想叫黃子華最後一個棟篤笑,不過我團隊認為太決斷。我甚至諗過呢個騷好似Michael Jackson咁叫《This Is It》,不過俾人鬧死,太過凌厲啦啲名,所以用我好多年前諗過嘅名,呢個係小弟原則上最後一個棟篤笑。」

提及棟篤笑的巡迴演出,黃子華重申不會巡迴,因為今次的棟篤笑主題是香港,「我以前去第二度做騷,好多時候啲朋友都會問:『會唔會講吓馬來西亞、三藩市或者廣西吖?』好多時我真係會擺當地材料落去,但今次真係101%香港本土題目,如果去第二度巡迴係對大家不負責任,所以唔會巡迴同埋的而且確係最後一個棟篤笑。」

發表迴響

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s